Onze toekomst
Image default
Dieren

Welke paardendeken moet ik kiezen?

Een paardendeken kopen voor uw paard of pony ? 

 

Algemeen

Paardendekens zijn er in allerlei soorten en maten. Een paarden deken leg je op de rug van het paard om warmte of bescherming te bieden. Voor de bescherming kan je denken aan diverse zaken zoals: koude temperaturen, bescherming tegen regen, insecten maar ook bijvoorbeeld om op te vallen in het verkeer. Maar hoe bepaal je nou of het paard een deken nodig is ? En welke deken is mijn paard dan nodig? |Dat zijn lastige vragen, een groot deel van de mensen die een paard bezit heeft zoiets van de natuur regelt het zelf en doet niet aan paardendekens. Een ander deel weer wel. Zo worden paarden in de sport veelal geschoren en word de geschoren vacht vervangen door een paardendeken. Bij het kopen van een winterdeken voor je kou gaan veel mensen uit van hun eigen temperatuursgevoel. Dit is echter niet juist. Een paard heeft namelijk veel massa  en kan zijn temperatuur goed reguleren. Een geschoren paard daar in tegen kan dit niet en voelt zich het prettigst bij een temperatuur van 10 graden. Bij een ongeschoren paard ligt die grens rond de 15 graden. Dit komt omdat een geschoren paard zijn winterhaar mist, die had een isolerende functie welke naar mate de dagen kouder word en groeit en bij de warmerde dagen verliest. Vaak worden dekens gebruikt bij sportpaarden die veel zweten een daarom geschoren zijn. Hobbymatige paarden worden niet altijd geschoren, en daarom is een deken bij hun niet noodzakelijk. Wel kunnen deze ingezet worden bij paarden met een lage weerstand of paarden met bijvoorbeeld chronische luchtweg problemen. Aan de meeste paardendekens zitten buiksingels en bilkoorden. Deze zorgen ervoor dat de deken stabiel op de rug blijft liggen wanneer een paard rolt of rent. Ter hoogte van de heupen zitten loopsplitten, die zitten er om te voorkomen dat het paard belemmerd word in zijn beweging wanneer hij een deken draagt. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende soorten dekens en hun functies.

 

 

De verschillende soorten paardendekens

Er zijn verschillende soorten dekens op de paardenmarkt. Ik zal nu van de meest gebruikte dekens hun functie benoemen en wanneer je ze dient te gebruiken.

 

  • De regendeken
  • De staldeken
  • De winterdeken
  • De uitrijdeken
  • De zomerdeken

 

De regendeken

Met regendekens kun je meer dan alleen de regen tegenhouden. Een regendeken bied uiteraard warmte aan het paard wanneer het waait en regent, maar je kunt en regendeken ook gebruiken als tussen deken van de zomer naar de winter. Zo kan het paard geleidelijk wennen aan de overgang in temperatuur. Dit komt doordat de regendeken een warmte isolerende werking heeft, waterdicht is van buiten en aan de binnenkant vaak fleece gevoerd is. De deken is verkrijgbaar in verschillende diktes. De meest gangbare diktes zijn de 100grams regendeken en 200 grams regendeken. Deze kunnen alleen worden gebruikt of over bijvoorbeeld een zomer of stal deken. 

 

De staldeken

Een staldeken wordt gebruikt voor op stal om het paard warm te houden na het rijden of wanneer het afkoelt. Deze deken heeft de eigenschappen licht en ademend. Daarom is een staldeken niet geschikt voor buiten, hij is meestal niet waterdicht. Een staldeken kun je wel gebruiken voor buiten wanneer je er een regendeken overheen doet. Meestal wordt een staldeken gebruikt bij geschoren paarden om ze op temperatuur te houden. Als je een ongeschoren paard hebt, maar liever geen wintervacht wil laten groeien, kan deze deken ook een uitkomst bieden. Wanneer het paard deze dagelijks draagt zal het de wintervacht minder hard groeien. Er zijn verschillende types staldekens, deze verschillen zitten in het gewicht. De 100 en 200 grams staldekens zijn het populairst. Deze zijn niet al te dik, maar bieden toch veel warmte.

 

De winterdeken

Wanneer het gaat vriezen is het tijd voor de winterdeken! Een winterdeken houdt het paard lekker warm op stal of in de wei. Veel paarden worden in de winter geschoren, hierdoor zijn ze hun isolatielaag kwijt en krijgen ze het koud. In dat geval gebruiken de meeste paardeneigenaren winterdekens om het verschil in temperatuur op de vangen. Wil je een paardendeken kopen voor paarden die dag en nacht op de wei staan wordt een winterdeken veelal ingezet tegen de wind en kou. Er bestaan verschillende diktes in winterdekens. Er zijn dekens van 100 gram, 200 gram, 300 gram, 400gram en in het koudste geval zelfs 500gram. Dit is het aantal grammen per m2. Het is afhankelijk van de temperatuur welke deken je je paard op legt. De 100 en 200 grams winterdekens zijn geschikt voor geschoren paarden die op stal staan. 300 grams dekens worden het vaakst gebruikt voor paarden die op de wei staan. De 400 en 500 grams winterdekens gebruik je eigenlijk alleen bij echte kou of wanneer het sneeuwt. Hier onder staat een tabel met de verschillende diktes dekens. 

 

0-100 gram/m2 

Lichte deken (ca. 0 tot +15 graden)

200-300 gram/m2

Medium deken (ca. -10 tot +10 graden)

300-500 gram/m2

Dikke deken (ca. -20 tot +5 graden)

 

De uitrijdeken

Een uitrijdeken wordt veel gebruikt in de winter om het paard op temperatuur te houden. Na het trainen zijn de paardenspieren volledig opgewarmt, wanneer het paard dan direct in de kou komt ontstaan er heftige spierpijn of in het ergste geval zelf tying up. Dit zijn spieraandoeningen die ontstaan door het te snel laten afkoelen van de spieren na arbeid. Een uitrijdeken is hiervoor de oplossing! Deze deken kun je over je zadel leggen tijdens het uitstappen. Ze zijn meestal gemaakt van wol of fleece, omdat die materialen het zweet snel opnemen. Een uitrijdeken is er ook in een dunnere variant, deze wordt vaak gebruikt wanneer er veel overlast is van vliegen tijdens het trainen.

 

Zomerdeken

Zomerdekens zijn goed ademende dunne dekens. Een zomerdeken wordt geregeld gebruikt bij paarden met een gevoelige huid die snel verbranden. In dit geval biedt de zomerdeken bescherming tegen de UV-straling. Er zijn ook eigenaren die een zomerdeken gebruiken omdat ze simpelweg niet willen dat hun paard vies word in de wei, omdat ze bijvoorbeeld morgen een concour hebben.Deze deken wordt over het algemeen weinig gebruikt. 

 

 

In dit filmpje wordt er uitgelegd hoe je op de juiste manier een paardendeken om doet. Ook laat ze zien welke dekens er zijn en wanneer je ze gebruikt.

 

 

Welk prijskaartje hangt er aan een paardendeken?

De prijs van een paardendeken is erg afhankelijk van het merk dat je koopt. Enkele duurdere merken zijn; Bucas, Amigo of Rambo. Hier betaal je vaak meer dan €300,- voor een gevoerde deken.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dekens uit de normale prijsklasse net zo goed functioneren. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met HKM Weidedekens, Horka en Busse dekens. Deze sluiten mooi aan bij het paard, zijn waterdicht en lekker warm. Hiervoor betaal je ongeveer €150 voor een gevoerde winterdeken. Ook zijn er websites zoals Happyhorsedeal waar je veel Ruitersport aanbiedingen vind en je geregeld goedkope paardendekens treft.

 

Extra toebehoren voor paardendekens

Een paardendeken is uit te bereiden met accessoires zoals een los hals stuk of een borstbeschermer. Aparte hals stukken kun je vast maken aan de deken voor een optimale bescherming tegen regen of voor het behoud van warmte. Dit kan met behulp van klittenband of klipjes. Een borstbeschermer doe je onder de deken, deze zit strak over de borst van het paard en voorkomt schuurplekken van de deken. Afhankelijk van het soort deken worden deze standaard geleverd met buiksingels en bilkoorden, maar deze zijn ook los verkrijgbaar. Een fleecedeken wil nog wel eens verschuiven in de stal, daarom zijn er ook losse singels verkrijgbaar. 

 

 

Voor meer info : Welke paardendeken moet ik kiezen?